Just do it!

Just do it!

onsdag 27 januari 2010

Vaken, duktig eller velig...

Hej alla mina fina!
Tänkte bara visa lite livstecken denna snödag.
Jag sitter och fryser oavbrutet framför brasan. Hoppas verkligen att det går över snart..:)
I övrigt är jag lite lam, bloggtrött och inspirationsbefriad.
Har dock i allt det lyckats få vågen att vända ner två kilo på en vecka, och det är jag helt ok. nöjd med.
Det är mest horribelt skrämmande att upptäcka att man kan vinna över denna min livsfiende, vågen, bara genom att röra på sig varje dag och lägga om kosten lite. Det är inte alls svårt, egentligen. Men så är det väl med det mesta om man bara har bestämt sig. Och jag bestämmer mig ju lika ofta som vissa byter strumpor, för än det ena, än det andra. Och ändrar mig lika fort. Så man vet aldrig..:)
En drömmande "dra i gångare", som har svårt att hålla huvudet på skaft tills det brinner i knutarna liksom. Och då banne mig går det undan. Det är en hyfsad beskrivning av mig. Varför göra idag, det jag kan göra imorgon, det har jag aldrig riktigt förstått?
Jag behöver inte göra saker som jag inte behöver, om jag inte behöver det. Hänger ni med..:)
Utan lägger mig gärna i stället på soffan och läser en bra bok, eller till och med bara ligger och stirrar, eller blundar, och tänker. Eller tänker ingenting och sover.
-Det är jag bra på! Speciellt på morgonen.
Jag älskar sovmorgnar och har alltid gjort. Min tid är sena kvällar, då flesta andra sover. Är det fel? Ja, vad vet jag? Men nog har det irriterat många genom åren.
Ungefär som att det är fult att sova. Man är lat om man sover länge, och vara lat är ju ännu värre än att sova. Det fulaste av det fula. Det är i alla fall den enda förklaring som jag kommer på i skrivande stund. Varför annars skulle det väcka så mycket åsikter? Ganska märkligt egentligen att den stund då man absolut inte kan göra en fluga förnär, är så ful.
En stund som om den varar fem timmar om dygnet, anses otrolig och du duktig. För att anses sjuklig och du lat, om den varar mera än tio. Denna ljuva stund, då även de mest utsatta får glömma sina bekymmer, och som ingen av oss kan leva utan.
Det viktigaste är väl ändå att vi mår bra när vi väl är vakna, eller?
Ja, allt finns det mycket märkligt i livet vårt...tycker jag.

Samtidigt erkänner jag villigt, att med stigande ålder, har tidiga morgnar med ensamhet fått större och viktigare plats i mitt liv. Speciellt en varm vårmorgon, då fåglarna kvittrar och solen precis börjar dela med sig av sin närvaro och man sätter sig på trappen och smuttar på dagens första kopp kaffe....mmm!
Det låter väl underbart?!
-Ja, faktiskt så underbart att jag...bestämmer mig härmed för att vara morgonmänniska!

Och vad händer då...
Blir mitt liv rikare än innan?
Är jag då velig, eller flexibel?
Har jag nu slutat vara lat och blivit duktig!?!
Jag vet inte..?
Men eftersom ordet duktig, är ett alldeles för använt och missbrukat ord enligt mig, så väljer jag förklaringen att, det nog bara är ännu ett bevis på att jag inte är Svensk, utan en förvirrad fyrtiplusårig Isländska..:)))

Och nu slutar jag surra och hoppas du vågar dig in hit igen, trots dessa mina ännu en gång pladdriga funderingar..:)


Och så lite bilder på en pimpad hylla, som jag hittade på vinden.
Och så hemmets andra drömmare, som gärna sitter i fönstret, när han inte sover..;)

innan

En hel hög med kram till DIG!
Ta hand om dig och sov när du vill...
Och utnyttja din vakna tid till att må bra..;)

24 kommentarer:

Norregård sa...

Guà!! Jag sitter också framför brasan och huttrar....Det är snöstorm och det knakar i väggarna...Men vårt gamla hus står stadigt!
Visst är det fult att vara lat i dagens samhälle....Man ska vara effektiv och ha almanackan fulltecknad!!!! Då är man duktig....
Jag tror vi sitter här och latar oss en stund till framför våra brasor;o) Ha det bäst, som du brukar säga!!
Kram Kram Malin

Vita Falkens Lantliv sa...

Vad bra gjort att du har gått ner 2 kg på en vecka "avis". Grattis!!! Jag håller med dig om att sova är underbart och tråkigt med stämpeln att det är fult/ lat.
Stor kram Susanne

gittan sa...

Jag önskar att jag haft en brasa att huttra framför. Idag hade det verkligen behövts. Lat.. nej, du verkar ha en sund inställnign till livet. Man mår bäst när man själv får bestämma hur man vill ha det. Jag är tvärtom,fixar inte riktigt all den lediga till jag har nu men försöker "gilla läget"
Må väl / kram

Sköna o Gröna Ting sa...

Snälla käre nån..., det var då längesedan jag hade ett så brett smile på mina läppar från A till Ö.., du é helt underbar när du skall förklara!
Ett tag förstod jag, sen inte, sen förstod jag igen och sen inte.
Men i helhet så förstod jag allt.., fasiken börjar ju låta som dig:):)
Aaa.., du är härlig du!

Längtar din kisse oxå till våren..?

Kramar till dig och grattis till minimeringen på 2 kilo.., bra gjort!
Marianne

Tones landliv sa...

Hei, hei! Nok en gang har du et godt og delikat innlegg !! Veldig bra :)

Rut och Signe sa...

De finaste stunder är när jag sitter på min trappa framför huset tillsammans med min bästa vän, hunden Wippa, och kikar ut över trädgården. Då känner jag mig lycklig och glad över att jag tog beslutet tillsammans med min man att flytta ut på landet. Underbart! Härligt inlägg och du din blogg är underbar! Tack. Varma hälsningar från Marie

Rummet för välbefinnande sa...

Ibland undrar jag faktiskt lite grand om inte det är så att du är mitt andra jag - och nu satte säkert flera i halsen när de läste detta........
Hur kan hon bara mäta sig med Gúa, men det är ju inte det jag gör - utan jag bara reflekterar lite grand så där för mig själv att det kan finnas en människa till här på jorden som jag kan känna igen mig så oerhört väl i.
Sovmorgon - är och har alltid varit, sena kvällar med bubblande skaparlusta - är och har alltid varit, fundersam - är och har alltid varit, effektiv med kniven på strupen - är och har alltid varit, skrivglad - är och har alltid varit.... Äsch, jag ger mig här men likheterna finns på många plan........
Du är min stora förebild och nu känns det riktigt befogat att ta mig en go sovmorgon snart!!!! *ler*
Kramar

lottens vita och gröna sa...

hej gua min going! duuu jag som är bonna tös, du må tro vad jag har jante i mig när det gäller mina sovvanor...dåååååååååååliga jag som sover ända till 10 på helgerna...och en stund till sen, hahha! jag har en vän...som är rätt rejäl, fröken duktig...hon berättar huuuuuuuuuur mycket tvätt hon tvättar och hänger på morgonen...jaaa då hinner det ju torka, duktigt!!!
sen så bakara hon nåt...som surprise till frukosten, duktigt!!!
sen hinner hon ju städa innan alla vaknar, sååå duktigt va! och ändå läsa tidningen, duktigt!
göra storkok och långkok gör hon me, värsta stålisen!!!
jaaaaaaaaa sen antar jag att hon somnar som pigorna på landet vid sjurycket...näää ska vi stara en antiduktighetsgrupp du och jag, vi är råååååå balla som gör allt precis när vi vill, because we are worth it!!!!varmkram lotten
pst alltså 2 kg, impad!!!

Vintage House sa...

snön bara öser ner och jag sitter framför tv tittar på roomservice och bloggar båda barnen sover och man har lite tid för sig själv. En härlig tid.. Jag är ingen kvällsmänniska och jag är ingen direkt morgonmänniska men det lät skönt med en kopp kaffe ute i solen.. 2 kg bra jobbat ja det gäller bara att bestämma sig själv har jag börjat träna igen, yoga simning och styrketräning, ingen hopp stuts för mig längre:) har inga muskler kvar efter 2 täta graviditeter och 12 kg + så det känns skönt att komma igång.. den pimpade hylla är ljuvlig har du skrivit siffrorna själv, hur har du gjort????? kram kram sandra

Unknown sa...

Hej!
Ja vi måste få vara lata och vila oss när vi känner att det behövs!
För rätt som det är så vänder det!!
Du har så vacker hos dig så man storknar.
Ha så gott i snöstormen
Annna

Elin | Draumesidene sa...

Hi gode Gùa! :) Elskar å lese om dine tankar... Eg har akkurat lagt ut eit innlegg på bloggen min, ein liten hyllest til deg! :) Du har vore viktig for meg sidan eg byrja å blogge for snart fire måneder sidan!

Tusen takk for all inspirasjon!
God klem frå Elin! (som også er aktiv på natta, og sover ALT for lenge om morgenen) (PS! SKAL bli eit morgonmennske!!!)

Millas hem sa...

Kastar tillbaka högen med kramar till dig! Men behåller ett par själv förstås! =)

Underbar text!

Kram Camilla

Ewa sa...

Hej,
jag tror det är ett "sundhetstecken" när vi lyssnar på våra kroppar o själar(när vi har möjlighet),sover när vi behöver(tidigt eller sent..)tar vara på stunderna när vi är inspirerade och omsätter inspirationen just då, va än klockan visar...
och tar vara på de små underbara stunderna när vi "bara är".
Tack för dina inspirerande inlägg
Ha det gott och njut av stunden
Kram
Ewa

The Joy of Nesting sa...

Oh My,

Are you sure you do not have the soul of a Latin or Latin American woman???? Here it is normal to be a night person. The stores and offices do not open until 9am we take a siesta (how lazy the US and Canada says), have dinner, and perhaps a nap from 1pm-3pm At 3 or 4pm all the stores and businesses open again until 8or 9pm. See it depends on what culture you live in!!! I am a US citizen who is soooo very happy to have retired and moved to Mexico!!!! Now my personality and my culture match!!!!

Your shelf with the old books is quite wonderful and makes a great focal point!!!

Pattie ;)
Mazatlan Mexico

Skatan sa...

Jag gillar funderingar. Och nej, de är inte pladdriga. De är reflektioner över livet.

Kram.

Anna

Lotta "EnVilsenLoppa" sa...

Puss på dig !

ANETTESHUS.COM sa...

Hei, kjære Gùa! Et nært og personlig innlegg - som alltid:) Vet du, jeg liker også å være sent oppe om kvelden ... slik har det bestandig vært; jeg tenker best, er mest kreativ sent på kvelden - og liker å sove lenge om morgenen. Et typisk B-menneske, vil jeg tro?! Har du mulighet til å kose deg og slappe av noen morgener, gjør nå det med god samvittighet, vennen!!!

Ha en fortsatt fin uke!

Takk for all inspirasjon! Sååå vakre bilder i dagens innlegg:)

Klem
Anette:)

Jacqueline @ HOME sa...

Dear Gua,
I do not believe for one moment that you are lazy. I think that this time of year we all become a bit sluggish. There's nothing much going on, the weather is cold and all we want to do is eat, sleep and laze around. You are certainly not alone.
Your house looks beautiful and I love your cat. We have had three cats but sadly they are all gone now.
You rest by your fire and enjoy it. XXXX

Anci sa...

Hej !
Det du skriver sist är det bästa av allt. När vi sover spelar väl ingen roll, bara vi sover och mår bra. Inget är bättre eller sämre. Vi är bara olika.

Du gör ju rätt för dig och du är härligt kreativ !!

Ha det så bra och må gott !!

Kram
Anci

Elsa och Helena sa...

Hej! Precis vad jag också funderar över...helst känns det som man ska säga att man sover fyra timmar om dygnet och jobbar 150%!

Skönt att läsa det du skriver! Det är så mysigt att ligga och drömma och fundera under en varm filt:)

Kram Helena

Ofelias Hus sa...

Ja,du...känner precis igen mig...allt sker i 11:e timmen och då går det undan, minsann!

Frusen är jag med, har gått påpälsad med både mysbyxor och fleecebyxor...samtidigt...och med yllekofta...ändå kall om näsan...nackdelen med gamla hus är att det är nästan lika kallt inne som ute....brrr..

Härligt inlägg som vanligt!

Ha det gott framför brasan...önskar att jag hade en med!

Kram,
Anette

Skogsdoft & havsbris sa...

Du skriver alltid så klokt! Det är riktigt spännande att läsa dina funderingar och tankar, det ligger så mycket i det du säger.
Grattis till de 2 kilona, det var ju jättebra! Jag önskar jag lyckades gå ner några kg också, men det verkar stört omöjligt om jag inte ska svälta... Kanske jag ska söka till Robinson, det vore den ultimata bantningskuren, haha! Nej, skämt åsido, jag skulle aldrig klara att vara med, hungern skulle ta kål på mig...
Jag håller med om att det är underbart att sova! Och att sova när man själv känner för det, inte när "alla andra" anser att man ska göra det. Vill man vara uppe sent och sen sova länge och det passar en, då måste man ju få göra det utan att någon rynkar på näsan! Jag gillar själv att vara uppe länge och sova lite längre på morgonen, särskilt på helgerna. Det har min mans familj haft lite svårt för, särskilt i början - de hade en tendens att dyka upp på besök i mitt tycke alldeles för tidigt just på helgerna när jag hellre hade sovit lite till, legat och dragit mig en stund och sen stigit upp i lugn och ro och ätit frukost istället för att hasta upp och göra sig i ordning innan besökarna dök upp.
Jättefina bilder på er fina kissekatt! Katter, de kan verkligen konsten att sova och njuta av livet, de! :)
Ha en fin fortsättning på veckan!

Elin | Draumesidene sa...

Kjære Gùa min! Tusen takk for alt vakkert du spreiar av ord og varme inne i draumeverda mi! Du må ALDRI føle at du må leggje att kommentar! Du har jo skrevet at "du går stille, stille rundt"... Eg er også innom her, utan å leggje att kommentar. Eg berre nyt stemninga du skaper! Håper du har ein fin torsdag, her snøvar det og er grått og trist ute. Men snart er det blå himmel igjen! :) Har laga til roser i kremmerhus i dag, med inspirasjon frå Jeanne d`Arc Living. Og det minner meg om deg... Skulle ønske at eg kunne sende dei til deg, men du får ta imot den visuelle gåva inne på bloggen min ved anledning!

God klem ;)
Elin.

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Sova är inte fult, var har du fått det ifrån vännen. Men om man inte sover blir man trött och då ser man inte så fin ut. Så kan man se det också. Sov du, precis så mycket som du vill, det är bra. Helst vill man ju vara både kvälls och morgonpigg, men det kan vara svårt. Det var en go katt du har också, det är djur som kan konsten och sova.
Ha det gott goa Gua
Stor kram
AnnaMaria